Livet med får

Får på bete

Sedan maj 2017 finns det en besättning Ålandsfår på Antons, vilket vi glädjs åt. Förutom att de är trevliga att titta på från sovrumsfönstret är de även fantastiska gräsklippare!

Naturbete

Får vid Prästgården på Hamnö

Ålandsfåret betar gärna på örtberikade naturbeten, vilket det finns gott om här på Kökar. Under sommaren är tackorna, tacklammen och gumslammen utspridda på Kökar för att hålla landskapet öppet, medan de under vinterhalvåret får flytta hem till hemmahagen och äta av de höbalar som sommarskörden gett.

På bilden ovan ser ni ett gäng nyklippta tacklamm som njuter av sommarbetet på Hamnö :)

Tacka i profil

Ålandsfåret

Ålandsfåret, som tidigare kallades “skärgårdsfåret“ är en härdig och aktiv ras som förr levde på de karga klipporna i den Åländska skärgården. Ålandsfåret är liten till storleken med en stor variation av färger. Skinnen är ofta högkvalitativa och dess finull är populär hos hantverkare.

 

Fårstängselstolpar

Arbetet med får

Arbetet med får är väldigt varierande vilket gör det roligt! På våren är det full fart med lamningen. Sedan kommer klippningen, vilket är ett arbetssamt moment före man hittat den rätta taktiken. Under sommaren är det skördetider. Då tas fodret in som sparas till vintern för att utfordras i storbal. Under hösten skickas sedan gumslammen till slakt och tackorna betäcks igen av storgumsen.